[Mobiele gebruikers houd uw apparaat liggend voor tekst.]
[Mobiele gebruikers houd uw apparaat staand voor beeld]

Splint ring

Splint ringen

Mijn vriendin heeft de aandoening Ehlers Danlos syndroom (EDS), dit betekent dat al haar gewrichten hypermobiel zijn en uit de kom kunnen schieten. Haar vingers zijn ook hypermobiel, en kunnen dus overstrekken. Om dit te voorkomen zijn er speciale ringsplints te koop. Nu is het probleem dat ze erg prijzig zijn en men moet er vier per hand hebben.

Hierdoor kwamen wij op het idee om deze zelf te ontwerpen en te 3D printen. Ik ben deze uitdaging aangegaan en heb een aantal prototypes ontworpen. Deze zijn getest totdat we op een goed ontwerp uitkwamen. Vanuit daar heb ik gekeken naar de materiaalkeuze, dit moest sterk maar ook licht zijn. Uiteindelijk heb ik gekozen voor PLA XT: dit is een lichtgewicht maar tegelijkertijd erg sterk plastic.

Nadat de ringen geprint waren en verder afgewerkt kwam ik erachter dat ze moeilijk uit elkaar te houden zijn. Daarvoor heb ik een doos ontworpen met codes erin, L1/R1 t/m L4/R4 voor de vingers van de linker- en rechterhand. Hierdoor kan je de ringen veilig en stijlvol opbergen en ze goed uit elkaar houden.